OTA YHTEYTTÄ >
Kati Paulin

Strategia muotoillaan yhdessä | Silta Oy

Olen erittäin tyytyväinen strategiatyön lopputulokseen. Se on aidosti koko Sillan tekemä. Suosittelen ehdottomasti liiketoimintamuotoilua menetelmäksI ja KREAPALin kumppaniksi strategiatyöhön!

Strategia muotoillaan yhdessä

Strategia muotoillaan 2020-luvulla yhdessä. Miksi? Kokemuksemme ja kotimaisen tutkimustiedon mukaan perinteinen strategiatyö on rikki: yrityksensä strategian kykenee kommunikoimaan 2% työntekijöistä, 8% keskijohdosta ja 13% ylimmästä johdosta. Suurin osa työntekijöistä, yrityksen eri tasoilla, ei siis ymmärrä, tunne tai muista työnantajansa strategiaa. Koska yhteinen suunta on epäselvä, tämä johtaa toiminnan tehottomuuteen – ja aiheuttaa ongelmia monilla tasoilla (lue lisää). Liiketoimintamuotoilu on vastaus tähän haasteeseen.

Liiketoimintamuotoilu on muotoiluajattelua hyödyntävä, ihmisiä kokonaisvaltaisesti huomioiva osallistava työtapa organisaation strategian kehittämiseen. Se tasapainottaa luontaisesti strategisen näkemyksen ja ihmisten tarpeet.

 

strategia muotoillaan yhdessä

 

Strategia uudelle tasolle

Meillä oli ilo ja kunnia toteuttaa syksyn / talven 2019-2020 aikana liiketoimintamuotoiluprojekti Silta Oy:lle. Haastattelimme projektin päätyttyä Silta Oy:n toimitusjohtaja Kati Paulinia siitä, mistä projektissa oikein oli kyse ja miten se sujui. Alla haastattelun yhteenveto.

 

Kertoisitko aluksi muutamalla sanalla Silta Oy:stä?

Silta Oy asiantuntijat tuottavat palvelua ja ratkaisuja asiakkaidensa palkka- ja henkilöstöhallinnon tarpeisiin. Maksamme joka kuukausi yli 100 000 suomalaisen palkat! Yrityksemme on perustettu vuonna 2001 ja se työllistää n. 300:n asiantuntijaa neljällä paikkakunnalla Suomessa. Vuoden 2019 liikevaihtomme oli n. 21 miljoonaa euroa

Olemme asiakkaidemme luottokumppani ja sparraaja. Autamme asiakkaitamme laajasti HR-kentän eri asiantuntemusta vaativissa tehtävissä, kuten raportoinnissa ja henkilöstöjohtamisessa ja niiden kehittämisessä. Palkkahallinnosta kertyvän datan jalostamme hyötykäyttöön asiakkaillemme tuottavan liiketoiminnan kehittämiseksi. Asiantuntemuksessamme yhdistyy laaja-alainen ymmärrys työelämän kehittämisestä ja vahva osaaminen noin sadasta työehtosopimuksesta. Kehitämme yhteistyössä asiakkaidemme kanssa heidän liiketoimintansa tuloksellisuutta, kannattavuutta ja kilpailukykyisyyttä.

 

Olimme tehneet edellisenä keväänä palvelumuotoiluprojektin KREAPALin kanssa ja sitten bongasin LinkedIn:istä, että KREAPAL tekee muotoilun menetelmillä myös strategiaprojekteja. Olimme tyytyväisiä palvelumuotoiluprojektiin, joten tietysti haastoimme KREAPALin mukaan!

 

Minkälaisessa tilanteessa päädyit alun perin keskusteluihin kanssamme?

Syksyllä 2019 päätimme että on oikea aika kehittää meidän strategiaamme uusiksi. Vanhan strategiamme elementit ja sisältö oli hyvät, mutta kolme vuotta oli tehnyt tehtävänsä ja halusimme freesata strategian nykyaikaiseksi. Olin itse lähdössä ensimmäistä kertaa vetämään strategiaprojektia ja halusin toteuttaa sen osallistamalla johtoryhmän lisäksi myös koko henkilöstön. Koko henkilöstön osallistamisella saamme eri näkökulmia koko organisaatiolta ja sitoutamme henkilöstön uuteen strategiaan jo suunnitteluvaiheessa.

Olimme tehneet edellisenä keväänä palvelumuotoiluprojektin KREAPALin kanssa ja sitten bongasin LinkedIn:istä, että KREAPAL tekee muotoilun menetelmillä myös strategiaprojekteja. Olimme tyytyväisiä palvelumuotoiluprojektiin, joten tietysti haastoimme KREAPALin mukaan tuomaan uutta kulmaa ja tapaa toteuttaa meidän strategiaprojekti.

 

Perusteluita KREAPAL valintaan olivat vahvimmin: perinteisestä strategiatyöstä poikkeava ajattelu- ja työtapa, ihmisten osallistaminen projektiin ja lopputuloksen valmentaminen osana toteutusta.

 

Mikä sai sinut lopulta valitsemaan meidät?

Loppusuoralla oli yksi perinteinen strategiakonsulttiyritys ja KREAPAL. Johtoryhmä kuunteli molemmat yhteistyöehdotukset ja päätös oli yksimielinen. Johtoryhmän perusteluita KREAPAL valintaan olivat vahvimmin: perinteisestä strategiatyöstä poikkeava ajattelu- ja työtapa, ihmisten osallistaminen projektiin ja lopputuloksen valmentaminen koko henkilöstölle osana toteutusta. Itse yhdyin näihin kommentteihin ja koin, että ns. perinteiseen tapaan viedä strategiaprojekti läpi en tarvitse tai emme tarvitse apua – niitä on itse kukin ehtinyt työelämänsä aikana nähdä jo monia.

 

Miten yhteistyö strategiaprosessin aikana mielestäsi sujui?

Hirmu hyvin. Veikko on suorapuheinen mutta ystävällinen, sparraava, haastaa ja tuo ajatuksia muualta (omista projekteistaan, uusimmista kirjoista, kokemuksistaan). Hän oli sekä omistautunut että selkeästi innostunut meidän projektista, joka näkyi esim. siten, että hän haki aktiivisesti uusia ajatuksia ja lähestymistapoja matkan varrella verkostostaan ja muista lähteistä.

 

Olen erittäin tyytyväinen lopputulokseen. Uskon siihen – se on meidän näköinen. Haluan viedä muotoiluajattelun ilosanomaa osaltani eteenpäin, sillä vaatimustaso asiakkailla ja henkilöstöllä, eli meillä ihmisillä, kasvaa koko ajan – ja kaikkien on syytä tulla omasta kuplastaan ulos.

 

Mitä ajattelet lopputuloksesta?

Olen erittäin tyytyväinen lopputulokseen! Se on aidosti ja alusta loppuun meidän, koko Sillan, tekemä. Uskon siihen – se on meidän näköinen.

 

Minkä vinkin antaisit organisaatioiden päättäjille, joille strategiauudistus on ajankohtainen?

Kaikki lähtee ihmisistä – ja liiketoimintamuotoilu menetelmänä osallistaa ihmiset luontevasti mukaan prosessiin. Haluan viedä muotoiluajattelun ilosanomaa osaltani eteenpäin, sillä vaatimustaso asiakkailla ja henkilöstöllä, eli meillä ihmisillä, kasvaa koko ajan – ja kaikkien on syytä tulla omasta kuplastaan ulos. Loppujen lopuksi ihmiset äänestävät jaloillaan ja jalkojen liike lähtee tunteesta. Suosittelen ehdottomasti liiketoimintamuotoilua menetelmäksi ja KREAPALia kumppaniksi strategiatyöhön!

 

Haluatko oppia lisää?

Voit ladata maksuttoman oppaamme TÄSTÄ.
strateginen johtaminen

tai osallistua maksuttomaan webinaariimme TÄSTÄ.
strateginen johtaminen

 

Apua kehittämiseen?

Varaa kalentereistamme sinulle sopivin 1h ajankohta. Yhdessä vietetty tunti tuottaa takuulla isoja oivalluksia – aina rennossa hengessä?✌️

Asiakasarvon tuottaminen

Jos kalentereistamme ei löydy sinulle sopivaa ajankohtaa, meille voi aina soittaa tai laittaa sähköpostia. Yhteystiedot TÄSTÄ linkistä.

 

Kirjoittaja Veikko Törrönen on intohimoinen liiketoimintamuotoilija, palvelumuotoilija, valmentaja ja KREAPAL DESIGN Oy:n perustaja.

FacebookTwitterLinkedIn

Yhteystiedot

Autamme SINUA onnistumaan.

Innostuitko kehittämään tekemistänne asiakaslähtöisesti? Mahtavaa!

Jos haluat sparrausta heti, soita: 040 7055 810.

Jos kirjoitat mieluummin, jätä viesti alla olevalla lomakkeella ja olemme sinuun yhteydessä pikimmiten.

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Lisätietoja

Veikko on yrityksen perustaja, liiketoimintamuotoilija ja palvelumuotoilija, jonka kaikessa tekemisessä painottuu arvon tasapainoinen tuottaminen kolmella tasolla: asiakkaiden, työntekijöiden ja omistajien. Hän on johtanut lukuisia liiketoiminta- ja palvelumuotoiluhankkeita niin yksityisellä kuin julkisellakin sektorilla, sekä asiakaskokemuksen kehittämistä merkittävässä suomalaisessa konsernissa. BBA, MBA ja HHJ -tutkintojen lisäksi Veikko on opiskellut palvelumuotoilua kolmessa suomalaisessa korkeakoulussa, sekä liiketoimintamuotoilua TU Delft:issä. Veikko ei toista vain muiden ajatuksia, vaan ottaa aktiivisesti kantaa liiketoimintalähtöisen muotoilun kehitykseen Suomessa: kehittäen ja visualisoiden uusia konsepteja, työkaluja ja menetelmiä.

Veikko luennoi yliopistolla ja on kysytty esiintyjä erilaisissa palvelumuotoilun, asiakaskokemuksen ja markkinoinnin tapahtumissa ja seminaareissa. Häntä kiitetään erityisesti kyvystään oivalluttaa isoja kokonaisuuksia tavalla, joka puhuttelee niin organisaatioiden ylintä johtoa kuin työntekijöitäkin. Veikko on innostaja ja tekijä, jonka koulutuksissa, työpajoissa ja muotoiluprojekteissa syntyy oivalluksia ja tuloksia – aina rennossa hengessä.

Veikko Törrönen

Perustaja
Liiketoimintamuotoilija
Palvelumuotoilija

Veikon korkea ammattitaito, kokemus ja aito halu ymmärtää liiketoimintaamme on hyvän yhteistyömme perusta. Hän on utelias ja kunnianhimoinen valmentaja, joka ei koskaan päästä meitä helpolla: yhteinen valmistautuminen työpajoihin ja selkeä seuranta ovat antaneet eväät aikaansaavalle työskentelylle.

Yhteistyö KREAPALin kanssa on auttanut meitä kirkastamaan konsernin yhteistä asiakaskokemuksen tahtotilaa, ottamaan oikeita askeleita, tarjonnut käytännön työkaluja ja selkeyttänyt tekemistämme jatkuvasti muuttuvassa työelämässä. Henkilökohtaisesti olen saanut myös kasvaa ihmisenä Veikon kanssa työskennellessäni. Lämmin kiitos ja vahva suositus!

Hanna-Kaisa Hynni
Asiakaskokemusjohtaja, Eezy Henkilöstöpalvelut Oy

Lisätietoja

Sanna on palvelu- ja liiketoimintamuotoilijana, jolla on vahva tausta palveluliiketoiminnan johtamisesta ja kehittämisestä. Hän on opiskellut palvelumuotoilua kahdessa suomalaisessa korkeakoulussa.

Sanna on ihmislähtöinen palveluiden kehittäjä ja tekijä, joka tarttuu tekemiseen innokkaalla palveluasenteella. Hänen vahvuutenaan on laajojen kokonaisuuksien ymmärtäminen – ja intohimotekemisenä työntekijä- ja asiakaskokemuksen kehittäminen.

Hän saa erityisesti kiitosta asiakkailtamme selkeästä ja ratkaisukeskeisestä työskentelytyylistä ja siitä, että hän on aina aidosti innostunut ja kiinnostunut tuottamaan huipputason palvelua jokaiselle asiakkaallemme!

Sanna Helttunen

Liiketoimintamuotoilija
Palvelumuotoilija

Sannan kanssa oli innostavaa tehdä yhteistyötä. Sen lisäksi että hän on hyvin helposti lähestyttävä ja aina ystävällinen, hän on myös  hyvin ratkaisukeskeinen ja kiinnostunut ymmärtämään syvällisesti toimintaamme ja tavoitteitamme ja yhteistyössä löysimme aina win-win-asetelmia uusissa pilotoinneissa.

Sanna ymmärsi  hyvin myös julkisen organisaation ja lain reunaehtoja ja jaksoi sinnikkäästi pohtia keinoja ratkaista käytännön esteitä toiminnalle. Yhteistyöprojektit saatiin toteutettua ja niistä virisi uudenlaista yhteistyötä.

Sari Pirttiluoto
Tampereen kaupungin työllisyys- ja kasvupalvelut

ASIAKASLÄHTÖISTÄ KILPAILUETUA LIIKETOIMINTAASI?

TILAA UUTISKIRJE