Kreapal logo OTA YHTEYTTÄ >

KREAPAL BLOGI

Tiukkaa sisältöä asiakaslähtöisen kilpailuedun rakentamiseen. Menetelminä liiketoimintamuotoilu ja palvelumuotoilu.

Tilaa uutiskirje TÄSTÄ

Voiko omaa elämää palvelumuotoilla?

24.6.2018   |   Veikko Törrönen

Istun laivan kahviossa matkalla kauan odotetulle perheen kesälomamatkalle Keski-Eurooppaan. Kävimme aamulla perheemme kanssa rauhallisella aamupalalla, jonka päätteeksi pyysin vaimolta aikaa jäsennellä rauhassa omia ajatuksiani. Istahdin kahvion paraatipaikalle, näköalaikkunan eteen, josta aukeaa mahtavat maisemat merelle. Laiva liikkuu tasaisesi, radiosta soi parhaillaan Johnny Cashin I Walk the Line – hetki on täydellinen.

 

voiko omaa elämää palvelumuotoilla

 

Olen kuluneella viikolla viikolla syventynyt Aki Hintsan kirjaan Voittamisen Anatomia. Kirja pysäytti minut ajattelemaan oman elämäni ydintä: kuka olen ja mitä elämältä haluan? Pysähdyn hetkeen ja liikutun tuntiessani vahvaa kiitollisuutta elämää kohtaan. Olen pohtinut näitä kysymyksiä useasti aikaisemminkin, joten koen ymmärtäväni jollakin tasolla vastaukset kysymyksiin – mutta ymmärränkö sittenkään? Tukevatko elämäni eri osa-alueet visioni saavuttamista optimaalisella tavalla? Olenko varmistanut kokonaisenergiani riittävyyden? Kysymykset ovat todella massiivisia ja vaativat ajatusten jäsentelyä. Voisiko muotoilusta olla apua?

 

Olen todistanut lukuisia kertoja muotoilulähtöisen ajattelutavan kyvykkyyden tuottaa laatikon ulkopuolisia, yksinkertaisia ja toimivia ratkaisumalleja.

 

Miten voisimme…

Muotoilun ongelmanratkaisutapa on yksinkertaisuudessaan nerokas. Siinä missä lean ja muut mekaaniset ja tieteelliset menetelmät lähtevät paikantamaan ja poistamaan ongelmaa, muotoiluajattelun ongelmanratkaisun ”miten voisimme” -kysymys laajentaa ajattelua – ongelman paikantamisen ja supistamisen sijaan. Hyvään lopputulokseen on monta reittiä ja palvelumuotoilijan työssä olen todistanut lukuisia kertoja muotoilulähtöisen ajattelutavan kyvykkyyden tuottaa laatikon ulkopuolisia, yksinkertaisia ja toimivia ratkaisumalleja. Päätin lähteä liikkeelle kiteyttämällä ongelmani ydinkysymyksen: miten voisin selkeyttää sen, mitä omalta elämältäni haluan?

 

Visuaalinen mallintaminen

Palvelut, liiketoimintastrategiat ja muut muotoilun kohteet liiketoiminnassa ovat kompleksisia ja aineettomia. Jotta kohteita pystytään ymmärtämään ja kehittämään, ne tulee ensin mallintaa ja kiteyttää visuaaliseen muotoon. Business Modell Canvas, Value Proposition Canvas, palvelupolku, Service Blueprint yms. muotoilun työkalut ovat klassisia esimerkkejä näistä kiteytyksistä.

Kuten niin usein työssäni totean, että valmista kiteytyksen mallia käsillä olevaan ongelmaan ei ole vielä olemassa – se tulee siis rakentaa itse. Kehittelen viikkotasolla uusia työkaluja, joten sain tämä vaiheen ohitettua nopeasti. Oli aika aloittaa työn vaativin vaihe – ajatteleminen.

 

Tutki ja määrittele

Pohdin elämäni onnistumisia ja pettymyksiä – ajanjaksoja, jolloin olen kokenut onnellisuutta ja ajanjaksoja, jolloin olen ollut henkisesti todella kovilla. Kävin läpi elämäni merkittävimpiä käännekohtia: kilpaurheilun lopettamista, rakastumista ja perheen perustamista, menettämisen tuottamaa henkistä tuskaa ja turvan illuusiosta luopumista, joka johti lopulta oman yrityksen perustamiseen. Haen laivan baarista lisää kahvia ja appelsiinituoremehua, katselen merelle ja päätän siirtää ajatukseni työkalulle.

Luon nopeasti vision mitä elämältäni haluan. Teemat, jotka tukevat tavoitettani onkin jo huomattavasti hankalampi määrittää. Hypin teemojen välillä ja kiteytän uudelleen niiden ydinkysymyksiä, katselen merelle, nautin tuoreesta kahvista, unelmoin, tunnen vahvoja tunteita ja annan ajatusteni valua työkalulle.. ajatukset alkavat jäsentyä selkeiksi kokonaisuuksiksi.

 

Muotoiluajattelu perustuu iteratiiviseen kehitykseen: kiteytettyyn tietoon perustuen luodaan hypoteesi, jota testaan erilaisten prototyyppien avulla – oikeassa elämässä.

 

Prototyyppinä elämä

Muotoiluajattelu perustuu iteratiiviseen kehitykseen: kiteytettyyn tietoon perustuen luodaan hypoteesi, jota testaan erilaisten prototyyppien avulla – oikeassa elämässä. Rakensin muotoilun menetelmillä hypoteesin omasta elämästäni ja kiteytin sen selkeään visuaaliseen muotoon. Työ auttoi jäsentämään ajatukseni ja tulee varmuudella helpottamaan päätöksentekoani arjen jatkuvissa valinnoissa – tiedostaen ja tiedostamatta. Tiedän myös varmuudella, että malli ei ole täydellinen eikä valmis– eikä tule ikinä olemaan – onhan kyse elämästä. Elämä on yllätyksellistä ja juuri siksi niin kiehtovaa.

Ja hei se vastaus otsikon kysymykseen: ”Voiko omaa elämää palvelumuotoilla?”: totta kai voi!

On aika luopua omasta hetkestä ja palata perheen pariin testaamaan oman elämän prototyyppiä – käytännön tasolla.

 

Kirjoittaja Veikko Törrönen on intohimoinen liiketoimintamuotoilija, palvelumuotoilija, valmentaja ja KREAPAL DESIGN Oy:n perustaja.

Jaa Someen:
FacebookTwitterLinkedIn

Innostuitko?

Ota yhteyttä, niin kreataan juuri teille sopiva toteutus!

   
veikko-torronen

Veikko Törrönen

Perustaja, Liiketoimintamuotoilija, Palvelumuotoilija

Jätä viesti ja olemme sinuun yhteydessä arkisin jo samana päivänä!

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

MODERNI JA OSALLISTAVA STRATEGIATYÖ

LATAA OPAS TÄSTÄ >