
Muotoiluajattelu osaksi yrityskulttuuria ja tapaa toimia | Kuulu Oy
Miten muotoiluajattelu ja palvelumuotoilu auttavat asiakaskokemuksen ja henkilöstökokemuksen systemaattisessa kehittämisessä?
Muotoiluajattelu osaksi yrityksen kaikkea tekemistä
Muotoiluajattelu on käytännön keino hyvän asiakas- ja työntekijäkokemuksen systemaattiseen tuottamiseen.
Tämä digimarkkinointitoimisto Kuulu Oy:ssä syntynyt oivallus johti erinomaiseen liiketoimintamuotoiluprojektiin yrityksen kanssa. Haastattelimme projektin lopuksi Kuulun hallituksen puheenjohtajaa Tuomas Muurista siitä, mistä projektissa oli kyse ja miten se sujui.
Kertoisitko aluksi muutamalla sanalla Kuulu Oy:stä?
Kuulu Oy on sosiaaliseen mediaan ja videomarkkinointiin erikoistunut digimarkkinointitoimisto. Kuulun toimistot sijaitsevat Oulussa ja Helsingissä, ja toimimme koko maassa. Suunnitellut, kiinnostavat ja tuloksia tuovat sisällöt eri muodoissaan ovat ydinosaamistamme. Kuulussa työskentelee yli 20 hengen asiantuntijajoukko. Lisätietoa Kuulusta voit lukea TÄSTÄ.
Minkälaisessa tilanteessa päädyit alunperin keskusteluihin kanssamme?
Asiakastyön tekemisessä oli sellainen haaste, että usein oli tarve saada valmis ratkaisu kehitettyä nopeasti ja hyvin vähin lähtötiedoin. Ongelma aiheutti turhautumisen tunnetta ja tyytymättömyyttä työn tekijöissä. Lisäksi saimme asiakastutkimuksessa aiheeseen liittyviä kehitystoiveita.
Tavoite oli, että pystyisimme rakentamaan muotoiluajattelun periaatteille yrityksemme tekemismallin tulevina vuosina.
Tarvitsimme asiakastyön tekemistä varten paremmat yhteiset toimintamallit, joiden avulla pystyisimme ymmärtämään syvällisemmin ratkaistavana olevan liiketoiminnan haasteen ja kehittää siihen entistä laadukkaamman ratkaisun – asiakas ja heidän loppuasiakkaansa huomioden. Muotoiluajattelun soveltaminen vaikutti meistä lupaavalta ratkaisulta. Tavoite oli, että pystyisimme rakentamaan muotoiluajattelun periaatteille yrityksemme tekemismallin tulevina vuosina.
Mikä sai sinut lopulta valitsemaan yrityksemme? Mikä erotti meidät muista toimijoista?
Kreapal Design Oy erosi muista palveluntarjoajista siinä, että he ovat osanneet yhdistää palvelumuotoiluun vahvan liiketoimintanäkökulman.
Kreapal lähestyi kehittämistyötä edelläkävijän otteella 2020 -luvun yrityskulttuurin eikä 1900-luvun johtamismallien näkökulmasta. Tämä sopi hyvin yhteen meidän oman yrityskulttuurin kanssa.
Miten yhteistyö on mielestäsi sujunut?
Olemme erittäin tyytyväisiä yhteistyöhön Kreapalin kanssa. Erityisen tyytyväisiä olemme Kreapalin kykyyn ottaa huomioon yrityksen oma kulttuuri ja olemassaoleva erityisosaaminen. Projekti määriteltiin täysin meidän tavoitteidemme mukaisesti sen sijaan, että kyse olisi ollut ”one-size-fits-all” -tyyppisestä ratkaisusta. Tämä lähestymistapa mahdollistaa aidosti strategisen muutoksen liikkeelle laittamisen.
Työpajat vietiin läpi positiivisella ja ratkaisukeskeisellä otteella. Erityisen tärkeää oli se, että jokaisesta vaiheista syntyi napakat kiteytykset toimenpiteineen. Tähän emme olisi pystyneet ilman Kreapalin apua.
Projekti määriteltiin täysin meidän tavoitteidemme mukaisesti sen sijaan, että kyse olisi ollut ”one-size-fits-all” -tyyppisestä ratkaisusta. Tämä lähestymistapa mahdollistaa aidosti strategisen muutoksen liikkeelle laittamisen.
Mitä projektissa tehtiin?
Aloitimme perehdyttämällä koko yrityksen henkilöstön palvelumuotoilun ja liiketoimintamuotoilun periaatteisiin Kreapalin pitämien työpajojen avulla. Lisäksi halukkaat saivat suorittaa Kreapalin tekemät verkkokurssit aiheista palvelumuotoilu ja liiketoimintamuotoilu.
Suunnittelimme yhdessä Kreapalin kanssa n. vuoden mittaisen projektin, jonka tavoitteena oli määritellä ja lähteä tekemään toimenpiteitä, joilla muotoiluajattelu otetaan osaksi yrityksen kulttuuria ja tapaa tehdä asiakastyötä. Työn pohjaksi tehtiin yrityksen henkilöstölle verkkokysely ja työntekijähaastattelut, joilla kartoitettiin muotoilun osaamista ja mahdollisuuksia. Raportin pohjalta tunnistettiin viisi tärkeintä kehittämisen osa-aluetta, joille työpajatyöskentelyllä määriteltiin yhdessä koko yrityksen henkilöstön kanssa tavoitteet ja toimenpiteet. Tärkeänä osana otimme projektin puitteissa yrityksessä käyttöön tavoitteiden asettamista varten OKR-mallin (Objectives and key results). OKR-malli tukee ketteriä työskentelytapoja ja itseorganisoituvuutta ja tulee olemaan tavoite- ja johtamismallimme tulevina vuosina.
Miltä nyt tuntuu?
Projektin jälkeen fiilis on toiveikas ja luotto tulevaisuuteen on vahva. Olemme Kreapalin kanssa saaneet rakennettua askelmerkit tulevan vuosikymmenen menestykselle!
Kysyttäessä, kuinka todennäköisesti suosittelisit palveluitamme (asteikolla 1-10)?
10!
Haluatko oppia lisää?
Voit ladata oppaan TÄSTÄ.
Muotoiluajattelu osaksi tekemistänne?
Varaa kalentereistamme sinulle sopivin 1h ajankohta. Yhdessä vietetty tunti tuottaa takuulla isoja oivalluksia – aina rennossa hengessä?✌️
Jos kalentereistamme ei löydy sinulle sopivaa ajankohtaa, meille voi aina soittaa tai laittaa sähköpostia. Yhteystiedot TÄSTÄ linkistä.
Autamme SINUA onnistumaan.
Innostuitko kehittämään tekemistänne asiakaslähtöisesti? Mahtavaa!
Jos haluat sparrausta heti, soita: 040 7055 810.
Jos kirjoitat mieluummin, jätä viesti alla olevalla lomakkeella ja olemme sinuun yhteydessä pikimmiten.

Veikko on yrityksen perustaja, liiketoimintamuotoilija ja palvelumuotoilija, jonka kaikessa tekemisessä painottuu arvon tasapainoinen tuottaminen kolmella tasolla: asiakkaiden, työntekijöiden ja omistajien. Hän on johtanut lukuisia liiketoiminta- ja palvelumuotoiluhankkeita niin yksityisellä kuin julkisellakin sektorilla, sekä asiakaskokemuksen kehittämistä merkittävässä suomalaisessa konsernissa. BBA, MBA ja HHJ -tutkintojen lisäksi Veikko on opiskellut palvelumuotoilua kolmessa suomalaisessa korkeakoulussa, sekä liiketoimintamuotoilua TU Delft:issä. Veikko ei toista vain muiden ajatuksia, vaan ottaa aktiivisesti kantaa liiketoimintalähtöisen muotoilun kehitykseen Suomessa: kehittäen ja visualisoiden uusia konsepteja, työkaluja ja menetelmiä.
Veikko luennoi yliopistolla ja on kysytty esiintyjä erilaisissa palvelumuotoilun, asiakaskokemuksen ja markkinoinnin tapahtumissa ja seminaareissa. Häntä kiitetään erityisesti kyvystään oivalluttaa isoja kokonaisuuksia tavalla, joka puhuttelee niin organisaatioiden ylintä johtoa kuin työntekijöitäkin. Veikko on innostaja ja tekijä, jonka koulutuksissa, työpajoissa ja muotoiluprojekteissa syntyy oivalluksia ja tuloksia – aina rennossa hengessä.
Veikko Törrönen
Perustaja
Liiketoimintamuotoilija
Palvelumuotoilija
Veikon korkea ammattitaito, kokemus ja aito halu ymmärtää liiketoimintaamme on hyvän yhteistyömme perusta. Hän on utelias ja kunnianhimoinen valmentaja, joka ei koskaan päästä meitä helpolla: yhteinen valmistautuminen työpajoihin ja selkeä seuranta ovat antaneet eväät aikaansaavalle työskentelylle.
Yhteistyö KREAPALin kanssa on auttanut meitä kirkastamaan konsernin yhteistä asiakaskokemuksen tahtotilaa, ottamaan oikeita askeleita, tarjonnut käytännön työkaluja ja selkeyttänyt tekemistämme jatkuvasti muuttuvassa työelämässä. Henkilökohtaisesti olen saanut myös kasvaa ihmisenä Veikon kanssa työskennellessäni. Lämmin kiitos ja vahva suositus!
Hanna-Kaisa Hynni
Asiakaskokemusjohtaja, Eezy Henkilöstöpalvelut Oy

Sanna on palvelu- ja liiketoimintamuotoilijana, jolla on vahva tausta palveluliiketoiminnan johtamisesta ja kehittämisestä. Hän on opiskellut palvelumuotoilua kahdessa suomalaisessa korkeakoulussa.
Sanna on ihmislähtöinen palveluiden kehittäjä ja tekijä, joka tarttuu tekemiseen innokkaalla palveluasenteella. Hänen vahvuutenaan on laajojen kokonaisuuksien ymmärtäminen – ja intohimotekemisenä työntekijä- ja asiakaskokemuksen kehittäminen.
Hän saa erityisesti kiitosta asiakkailtamme selkeästä ja ratkaisukeskeisestä työskentelytyylistä ja siitä, että hän on aina aidosti innostunut ja kiinnostunut tuottamaan huipputason palvelua jokaiselle asiakkaallemme!
Sanna Helttunen
Liiketoimintamuotoilija
Palvelumuotoilija
Sannan kanssa oli innostavaa tehdä yhteistyötä. Sen lisäksi että hän on hyvin helposti lähestyttävä ja aina ystävällinen, hän on myös hyvin ratkaisukeskeinen ja kiinnostunut ymmärtämään syvällisesti toimintaamme ja tavoitteitamme ja yhteistyössä löysimme aina win-win-asetelmia uusissa pilotoinneissa.
Sanna ymmärsi hyvin myös julkisen organisaation ja lain reunaehtoja ja jaksoi sinnikkäästi pohtia keinoja ratkaista käytännön esteitä toiminnalle. Yhteistyöprojektit saatiin toteutettua ja niistä virisi uudenlaista yhteistyötä.
Sari Pirttiluoto
Tampereen kaupungin työllisyys- ja kasvupalvelut
ASIAKASLÄHTÖISTÄ KILPAILUETUA LIIKETOIMINTAASI?
TILAA UUTISKIRJE