OTA YHTEYTTÄ >

KREAPAL BLOGI

Laadukasta sisältöä asiakaslähtöisen kilpailuedun rakentamiseen. Menetelminä liiketoimintamuotoilu ja palvelumuotoilu.

Tilaa uutiskirje TÄSTÄ

Mikä on OKR? Näin testaat mallia ketterästi!

2.6.2022   |   Veikko Törrönen

Mikä on OKR? Mitä hyötyä siitä on? Miten voisin hyödyntää sitä omassa työssäni? Jos etsit vastauksia näihin kysymyksiin, luet juuri oikeaa blogia!

 

Kuulostaako tutulta?

  • Strategia ei ohjaa tekemistänne: energianne ja resurssinne kohdistuvat eri suuntiin.
  • Strategianne on kompleksinen: henkilöstönne ei ymmärrä miten heidän työnsä kytkeytyy osaksi yrityksen isoa kuvaa.
  • Strategiatyössänne ei olla onnistuttu sitouttamaan ihmisiä yhteiseen strategiseen suuntaan – ja jatkon toimenpiteisiin parhaalla mahdollisella tavalla.

 

OKR on tavoitejohtamismalli, joka auttaa ohjaamaan koko yrityksen energiat ja resurssit yhdessä valittuun suuntaan: sillä johdetaan organisaation strategisia tavoitteita tiimi- ja yksilötasolle asti – ja luodaan edellytykset toteuttaa strategisia tavoitteita yhdessä.

 

Mikä on OKR?

OKR on tavoitejohtamismalli, joka auttaa ohjaamaan koko yrityksen energiat ja resurssit yhdessä valittuun suuntaan: sillä johdetaan organisaation strategisia tavoitteita tiimi- ja yksilötasolle asti – ja luodaan edellytykset toteuttaa tavoitteita yhdessä.

OKR tulee sanoista objetives and key results. Pidetään homma simppelinä ja avataan kevyesti OKR-mallin kolme keskeistä tasoa.

 

Tavoitteita voi olla kerrallaan maksimissaan viisi. Ja näiden tulisi olla mielellään innostavia ja motivoivia.


1. OBJECTIVES = TAVOITTEET
Jokaisella organisaatiolla on strategisia tavoitteita – ja ne ovat OKR-mallin tavoitteiden perusta. Tavoitteita voivat olla esimerkiksi: ”Olemme toimialamme halutuin työpaikka”, ”Kannattava kasvu ilman kohtuutonta riskiä” tai vaikka ”Maailmanluokan markkinointi”.

Koska organisaatioilla on tyypillisesti aivan liikaa tavoitteita, se ei saa oikein mitään loppuun asti valmiiksi. Tämän vuoksi OKR-mallissa tavoitteita voi olla kerrallaan maksimissaan viisi. Ja näiden tulisi olla mielellään innostavia ja motivoivia.

 

Avaintuloksilla konkretisoidaan tavoitteet mitattavaan muotoon.

 

2. KEY RESULTS = AVAINTULOKSET
Tavoitteilla määritellään haluttu suunta, avaintuloksilla konkretisoidaan tavoitteet mitattavaan muotoon. Näin kyetään seuraaman tavoitteiden saavuttamista faktiivisesti. Myös avaintulosten tulisi olla innostavia, mutta vielä tärkeämpää on niiden ymmärrettävyys ja yksiselitteisyys: hyvä avaintulos on sellainen, joka ei sisällä tulkinnanvaraa onko se saavutettu vai ei. Avaintuloksia voi olla esimerkiksi: ”Nostamme eNPS tuloksen keskiarvon >80, ”Kasvatamme keskikaupan kokoa >5%.”

OKR-mallissa avaintuloksia voi olla kerrallaan maksimissaan viisi jokaista tavoitetta kohden, mutta mielestäni viisi on aivan liikaa! Tähtään projekteissani aina yhteen master-avaintulokseen jokaista tavoitetta kohden. Tämä selkeys on tärkeää ennen kaikkea vaiheessa, jossa OKR-mallia kokeillaan ensimmäistä kertaa.

 

Kokemukseni mukaan, suurin haaste OKR-mallin käyttöönotossa tulee tehtävien tasolla: niistä tehdään liian isoja. Hyvin määritelty tehtävä on riittävän pieni, selkeästi määritelty – ja jos mahdollista, kerralla toteutettavissa.

 

3. TEHTÄVÄT
Tavoitteet (Objectives) ja avaintulokset (Key results) tuovat selkeyttä yhteiseen tekemiseen, mutta eivät vielä itsessään muuta mitään: niistä tulee totta vasta kun tekeminen muuttuu. Kokemukseni mukaan, suurin haaste OKR-mallin käyttöönotossa tulee tehtävien tasolla: niistä tehdään liian isoja.

Hyvin määritelty tehtävä on riittävän pieni, selkeästi määritelty – ja jos mahdollista, kerralla toteutettavissa. Tehtäviä voi olla esimerkiksi: ” Kirjoita yksi blogikirjoitus huhtikuun aikana”, Järjestä yhteinen virkistyspäivä toukokuussa”.  

 

Google, Intel, Mindwalley, Slack, Facebook, Twitter, Microsoft, Panasonic  ja monet muut kansainväliset edelläkävijäyritykset ovat kertoneet, että niiden strategia on onnistunut nimenomaan OKR-mallin ansiosta – ja malli on rantautunut vauhdilla myös Suomeen!

 

Miksi OKR?

Google, Intel, Mindwalley, Slack, Facebook, Twitter, Microsoft, Panasonic ja monet muut kansainväliset edelläkävijäyritykset ovat kertoneet, että niiden strategia on onnistunut nimenomaan OKR-mallin ansiosta – ja malli on rantautunut vauhdilla myös Suomeen. Poikkeuksellisen laadukkaassa kotimaisessa kirjassa, Strategia arkeen OKR-malilla (Hämäläinen & Sora), mainitaan ainakin seuraavien kotimaisten yritysten hyödyntävän okr-mallia: Nixu, Heltti, Futurice, Motiva ja Ambientia. Ja näiden yritysten tuloksethan ovat kieltämättä melko huikeita!

OKR-mallin edut pähkinänkuoressa:

  • Tuo organisaatioon selkeyttä ja fokusta konkretisoimalla strategiset valinnat tekemisen tasolle.
  • Samansuuntaistaa organisaation toimintaa kaikilla tasoilla.
  • Tuo läpinäkyvyyttä siitä, mitä eri funktiot, tiimit ja yksilöt tekevät konkreettisesti yhteisten tavoitteiden saavuttamiseksi.
  • Lisää vastuunkantoa ja työn tuottavuutta.
  • Kannustaa rohkeisiin tavoitteisiin.
  • Auttaa saavuttamaan halutut tulokset nopeammin.
  • Helpottaa hallituksen, johdon ja esimiesten kyvykkyyttä johtaa muutosta.

 

OKR-malli testiin – ketterästi!

OKR-mallia on tavoitejohtamisen malli, joka käytetään perinteisesti organisaation strategian toteuttamisessa. Sen käyttöönottoa ohjataan ja fasilitoidaan systemaattisesti läpi organisaation, eli kyse on johtamismallin muutoksesta. Olemme auttaneet erikokoisia yksityisen ja julkisen sektorin organisaatioita tässä – ja autamme mielellämme myös sinun organisaatiotasi kun sen aika koittaa.

Näin voimme auttaa: 

  • Määritellään juuri teidän organisaatioonne sopiva tapa hyödyntää OKR-mallia.
  • Luodaan suunnitelma ja aikataulu OKR-mallin käyttöönotolle.
  • Määritellään roolit ja vastuut OKR-mallin käyttöönotossa.
  • Organisaation ja tiimien tavoitteiden, avaintulosten ja käytännön toimenpiteiden määrittely.
  • Johtoryhmän, esimiesten ja lähettiläiden valmentaminen OKR-mallin käyttöön.
  • OKR-softan pystytys ja käyttöönotto.
  • OKR-mallin muutaman kierroksen käytännön toteutus arjessa kanssanne.

Jos teillä ei vielä ole OKR-mallia käytössä, mutta haluaisit kokeilla sitä omalla vastuualueellasi, ota seuraava työkalu testiin!

mikä on okrHyödynnämme OKR-ajattelua melkein jokaisessa projektissamme – ja malli toimii! Voit tutustua OKR-palveluihimme TÄSTÄ.

 

OKR-malli sopii jokaiselle organisaatioille riippumatta koosta tai strategian sisällöstä.

 

Haluatko oppia lisää?

Jos haluat oppia aiheesta lisää, ilmoittaudu webinaariimme!

Mikä on OKR?

 

Mikä on OKR – vieläkö mietityttää?

Vieläkö mietityttää? OKR-malli sopii jokaiselle organisaatioille riippumatta koosta tai strategian sisällöstä. Varaa kalenteristani sinulle sopivin 1h ajankohta niin keskustellaan aiheesta lisää! Yhdessä vietetty tunti tuottaa takuulla isoja oivalluksia – aina rennossa hengessä?✌️

Veikko Törrönen

Jos kalenterista ei löydy sinulle sopivaa ajankohtaa, meille voi aina soittaa tai laittaa sähköpostia. Yhteystiedot TÄSTÄ linkistä.

Kirjoittaja Veikko Törrönen on intohimoinen liiketoimintamuotoilija, palvelumuotoilija, valmentaja ja KREAPAL DESIGN Oy:n perustaja.

FacebookTwitterLinkedIn

Ajankohtaista

Luottoluokitus AAA!

24.7.2022

Luottoluokitus AAA myönnetään vuosittain 2,3%:lle suomalaisista yrityksistä - ja nyt KREAPAL DESIGN Oy kuuluu tähän...

Jatka lukemista

Ihmislähtöinen strategia paikallislehdelle – projektimme Suomen Lehdistön julkaisussa!

14.9.2021

Toteutimme kevään 2021 aikana ihmislähtöisen strategiaprojektin Kangasalan Sanomille - tutustu...

Jatka lukemista

Palvelumuotoilun opas – versio 2.0 julkaistu!

24.8.2021

  Uusi palvelumuotoilun opas on julkaistu! Oppaassa käydään käytännönläheisesti läpi mitä on...

Jatka lukemista

Yhteystiedot

Autamme SINUA onnistumaan.

Innostuitko kehittämään tekemistänne asiakaslähtöisesti? Mahtavaa!

Jos haluat sparrausta heti, soita: 040 7055 810.

Jos kirjoitat mieluummin, jätä viesti alla olevalla lomakkeella ja olemme sinuun yhteydessä pikimmiten.

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.
Lisätietoja

Veikko on yrityksen perustaja, liiketoimintamuotoilija ja palvelumuotoilija, jonka kaikessa tekemisessä painottuu arvon tasapainoinen tuottaminen kolmella tasolla: asiakkaiden, työntekijöiden ja omistajien. Hän on johtanut lukuisia liiketoiminta- ja palvelumuotoiluhankkeita niin yksityisellä kuin julkisellakin sektorilla, sekä asiakaskokemuksen kehittämistä merkittävässä suomalaisessa konsernissa. BBA, MBA ja HHJ -tutkintojen lisäksi Veikko on opiskellut palvelumuotoilua kolmessa suomalaisessa korkeakoulussa, sekä liiketoimintamuotoilua TU Delft:issä. Veikko ei toista vain muiden ajatuksia, vaan ottaa aktiivisesti kantaa liiketoimintalähtöisen muotoilun kehitykseen Suomessa: kehittäen ja visualisoiden uusia konsepteja, työkaluja ja menetelmiä.

Veikko luennoi yliopistolla ja on kysytty esiintyjä erilaisissa palvelumuotoilun, asiakaskokemuksen ja markkinoinnin tapahtumissa ja seminaareissa. Häntä kiitetään erityisesti kyvystään oivalluttaa isoja kokonaisuuksia tavalla, joka puhuttelee niin organisaatioiden ylintä johtoa kuin työntekijöitäkin. Veikko on innostaja ja tekijä, jonka koulutuksissa, työpajoissa ja muotoiluprojekteissa syntyy oivalluksia ja tuloksia – aina rennossa hengessä.

Veikko Törrönen

Perustaja
Liiketoimintamuotoilija
Palvelumuotoilija

Veikon korkea ammattitaito, kokemus ja aito halu ymmärtää liiketoimintaamme on hyvän yhteistyömme perusta. Hän on utelias ja kunnianhimoinen valmentaja, joka ei koskaan päästä meitä helpolla: yhteinen valmistautuminen työpajoihin ja selkeä seuranta ovat antaneet eväät aikaansaavalle työskentelylle.

Yhteistyö KREAPALin kanssa on auttanut meitä kirkastamaan konsernin yhteistä asiakaskokemuksen tahtotilaa, ottamaan oikeita askeleita, tarjonnut käytännön työkaluja ja selkeyttänyt tekemistämme jatkuvasti muuttuvassa työelämässä. Henkilökohtaisesti olen saanut myös kasvaa ihmisenä Veikon kanssa työskennellessäni. Lämmin kiitos ja vahva suositus!

Hanna-Kaisa Hynni
Asiakaskokemusjohtaja, Eezy Henkilöstöpalvelut Oy

Lisätietoja

Sanna on palvelu- ja liiketoimintamuotoilijana, jolla on vahva tausta palveluliiketoiminnan johtamisesta ja kehittämisestä. Hän on opiskellut palvelumuotoilua kahdessa suomalaisessa korkeakoulussa.

Sanna on ihmislähtöinen palveluiden kehittäjä ja tekijä, joka tarttuu tekemiseen innokkaalla palveluasenteella. Hänen vahvuutenaan on laajojen kokonaisuuksien ymmärtäminen – ja intohimotekemisenä työntekijä- ja asiakaskokemuksen kehittäminen.

Hän saa erityisesti kiitosta asiakkailtamme selkeästä ja ratkaisukeskeisestä työskentelytyylistä ja siitä, että hän on aina aidosti innostunut ja kiinnostunut tuottamaan huipputason palvelua jokaiselle asiakkaallemme!

Sanna Helttunen

Liiketoimintamuotoilija
Palvelumuotoilija

Sannan kanssa oli innostavaa tehdä yhteistyötä. Sen lisäksi että hän on hyvin helposti lähestyttävä ja aina ystävällinen, hän on myös  hyvin ratkaisukeskeinen ja kiinnostunut ymmärtämään syvällisesti toimintaamme ja tavoitteitamme ja yhteistyössä löysimme aina win-win-asetelmia uusissa pilotoinneissa.

Sanna ymmärsi  hyvin myös julkisen organisaation ja lain reunaehtoja ja jaksoi sinnikkäästi pohtia keinoja ratkaista käytännön esteitä toiminnalle. Yhteistyöprojektit saatiin toteutettua ja niistä virisi uudenlaista yhteistyötä.

Sari Pirttiluoto
Tampereen kaupungin työllisyys- ja kasvupalvelut

ASIAKASLÄHTÖISTÄ KILPAILUETUA LIIKETOIMINTAASI?

TILAA UUTISKIRJE