Kreapal logo OTA YHTEYTTÄ >

KREAPAL BLOGI

Tiukkaa sisältöä asiakaslähtöisen kilpailuedun rakentamiseen. Menetelminä liiketoimintamuotoilu ja palvelumuotoilu.

Tilaa uutiskirje TÄSTÄ

OKR-mallin käyttöönotto – huomioi 5 asiaa startissa!

15.8.2023   |   Sanna Helttunen

OKR-mallin käyttöönotto agendalla? Vai harkitsetteko vielä? Kannattaa jatkaa lukemista, mikäli sinua kiinnostaa tietää se, mitä teidän tulee huomioida OKR-mallin käyttöönotossa.

 

Mikä OKR?

Lyhyesti selitettynä OKR-malli koostuu kolmesta simppelistä osasta:

  • Tavoitteista (objectives), jotka määrittävät suunnan, jota kohti halutaan mennä.
  • Avaintuloksista (key results), jotka puolestaan antavat osviittaa siitä, edetäänkö kohti tavoitteita toivotulla tavalla
  • Toimenpiteistä (tasks), joita tekemällä varmistetaan asetetut tulokset ja saavutetaan tavoitteet.

Lisätietoja OKR-mallin perusteista TÄSTÄ.

 

OKR-mallin avulla on mahdollista tuoda strategia konkreettiseksi arjen tekemiseksi.

 

Miksi?

OKR-mallin käyttöönotto tuo mukanaan useita etuja organisaatiolle. Mallin avulla on mahdollista tuoda strategia konkreettiseksi arjen tekemiseksi. Strategia laaditaan reittisuunnitelmaksi kohti haluttua päämäärää ja OKR-mallin avulla organisaatiossa varmistutaan siitä, että kaikki tekeminen on tavoitteellista juuri tähän asetettuun päämäärään nähden – ja että kaikki organisaatiossa ymmärtävät tämän.

Yksi parhaista OKR-mallin käyttöönoton etuja organisaatioille on mallin mukanaan tuoma fokus tekemiseen; OKR selkeyttää tekemistä ja auttaa kaikkia keskittymään olennaiseen. Ei voida tietenkään olla korostamatta tärkeintä hyötyä, joka mallin avulla on mahdollista, eli asetettujen tavoitteiden ja tulosten saavuttaminen nopeasti.

 

Kuten muutoksessa yleensä, myös OKR-mallin käyttöönotossa tärkeintä on itse aloittaminen.

 

OKR-mallin käyttöönotto – huomioi nämä 5 asiaa startissa

Kokosin listan viidestä asiasta, jotka sinun tulee varmistaa olevan kunnossa, ennen kuin organisaatiosi voi edetä OKR-mallin käyttöönotossa:

1. Selkeät tavoitteet, strategia ja yhteinen suunta
Yritykseltä tulee löytyä strategia. OKR-mallin avulla organisaation on mahdollista toteuttaa ja seurata strategian etenemistä, ei luoda sitä. Koko mallin menestys perustuu siihen, että kaikki ymmärtävät organisaation suunnan ja miksi tietyt tavoitteet asetetaan.


2. Sisäistäminen
Organisaation johdon tulee tutustua malliin ja ymmärtää sen hyödyt juuri omalle organisaatiolle. Ei ole myöskään realistista odottaa, että kaikki organisaation jäsenet ymmärtävät OKR-mallin syvällisesti ilman koulutusta. Johdon tuleekin tarjoa koulutusta ja valmennusta tiimeille ja yksilöille, jotta he ymmärtävät sen, miten OKR-malli toimii ja miten sitä käytetään tehokkaasti.

Mallin hyödyistä organisaatiolle kannattaa lähteä viestimään jo aikaisessa vaiheessa. Näin ymmärrys ja myönteinen suhtautuminen tulevaan tavoitejohtamisen malliin varmistetaan.


3. Sitoutuminen
Organisaation johdon tulee sitoutua uuden tavoitejohtamisenmallin käyttöönottoon ja omata asennetta ja vahvaa halua uudistaa mahdollisesti myös käytössä olevaa johtamismallia. Organisaation johto toimii esimerkkinä ja innoittajana OKR-mallin käytössä.

Koko organisaatio osallistetaan toimenpiteiden määrittelyyn, joilla asetetut tavoitteet ja avaintulokset tullaan saavuttamaan. Juuri tämän toimenpiteen avulla on mahdollisuus saada koko organisaatio sitoutumaan tekemiseen ihan uudella tasolla. Strategia tulee konkreettisesti osaksi arjen tekemistä!

Paras tulos aikaansaadaan työnjaolla, jossa tavoitteet tulee suoraan strategiasta johdon asettamina ja avaintulokset ja toimenpiteet mietitään yhdessä henkilöstön kanssa.


4. Seuranta
OKR-mallin pyörittämiseen tarvitaan johdonmukainen ja systemaattinen järjestelmä. Tällä ei aina tarkoiteta OKR-ohjelmistoa. Varsinkin pienissä organisaatioissa seuranta voi hoitua Excel-taulukon avulla. Key Result -tavoitteiden on oltava mitattavissa ja seurattavissa. Varmista, että organisaatiossasi on olemassa selkeä mittausjärjestelmä, joka auttaa seuraamaan edistymistä tavoitteiden saavuttamisessa. Ilman tehokasta seurantaa, OKR-malli menettää tehonsa.


5. Startti
OKR-mallin käyttöönotto kannattaa pilotoida. Mallin voi pilotoida esimerkiksi yrityksen johtoryhmässä, jossa luodaan ensimmäiset versiot tavoitteista, avaintuloksista ja toimenpiteistä.

 

OKR-mallin käyttöönotto vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä, mutta hyvin suunniteltuna se parantaa organisaatiosi suorituskykyä ja auttaa saavuttamaan merkittäviä tuloksia.

 

Haluatko oppia lisää?

Jos haluat oppia aiheesta lisää, ilmoittaudu maksuttomaan webinaariimme!OKR-mallin käyttöönotto

 

OKR-mallin käyttöönotto agendalla?

arvot

Pyydä tarjous:
1️⃣  Varaa etätapaaminen TÄSTÄ, tai soita 044 786 6007.
2️⃣  Tavataan uudelleen ja käydään tarjous läpi. Siinä kaikki.

Kirjoittaja Sanna Helttunen on intohimoinen liiketoimintamuotoilija, palvelumuotoilija ja valmentaja KREAPAL DESIGN Oy:ssä. 

Jaa Someen:
FacebookTwitterLinkedIn

Innostuitko?

Ota yhteyttä, niin kreataan juuri teille sopiva toteutus!

   
veikko-torronen

Veikko Törrönen

Perustaja, Liiketoimintamuotoilija, Palvelumuotoilija

Jätä viesti ja olemme sinuun yhteydessä arkisin jo samana päivänä!

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

MODERNI JA OSALLISTAVA STRATEGIATYÖ

LATAA OPAS TÄSTÄ >